Etiketter

torsdag 16 april 2015

Växthuseffekten och hålet i ozonlagret, två olika miljöproblem

Växthuseffekten 


Växthuseffekten kallas det som innebär att vattenånga,koldioxid, metan och kväveoxider i atmosfären håller kvar en del av solvärmen och gör att jorden håller en temperatur som vi kan  leva i. Nu ökar växthuseffekten och problem med en ökad växthuseffekt är att det blir varmare vilket leder till mer naturkatastrofer, Den största höjningen av temperatur kommer att ske nära polerna. Det innebär att glaciärerna  vid polerna kommer att smälta i allt snabbare takt, en konsekvens blir att havsytan stiger. För att lösa den förhöjda växthuseffekten kan man försöka minska användningen av fossila bränslen eftersom att dom släpper ut jätte mycket koldioxid. Man kan man kan äta mindre nötkött efter som att kor släpper ut metangas. 

Ozonlagret


I stratosfären, 10–50 kilometer över jordytan, skapas ozon naturligt genom att solljus omvandlar syre till ozon. Ozonskiktet absorberar ultraviolett ljus, UV-B-strålning, från solen. Strålningen skulle annars orsaka stora skador på växter, djur och människor. Att ozonskiktet tunnans ut över Antarktiskt har man vetat länge. När det hände talade man om ”ozonhål”. Då menar man att det är mycket glest mellan ozonmolekylerna. Mätningar visar att även ozonskiktet över Europa och Sverige är skadat. Uttunning av ozonskiktet innebär att farligt UV- strålning lättare kan nå jordytan. Det som förstört ozonen i atmosfären är gaser, framför allt klorfluorkarboner. De kallas freoner. Förut använde man freon i kylskåp, värmepumpar och sprejflaskor men det är förbjudet idag, nu använder man till exempel butan. Freonet kommer ändå att fortsätta påverka ozonskiktet negativt på grunt av sin långa livslängd. Men man kan se att ozon lagret minskar i storlek. 


1 kommentar:

  1. Blanda inte ihop växthuseffekten med hålet i ozonlagret! Ökad växthuseffekt gör att jordens medeltemperatur ökar och det uttunnade ozonlagret gör att med skadlig strålning släpps in! Vilka fler gaser är koldioxid är växthusgaser?

    SvaraRadera