Etiketter

måndag 30 mars 2015

Fotosyntes

Fotosyntesen är en av de grundläggande förutsättningarna för livet på jorden. För de gröna växternas egen del är den en metod att med hjälp av solljus omvandla koldioxid och vatten till energi. I denna process bildas även syre, till nytta för männi­skor och djur. Processen kan beskrivas med följande formel: CO2 + 2H2O -> O2 + (CH2O) + H2O, under inverkan av ljus. I ord innebär detta att koldioxid och vatten omvandlas till syre, kolhydrater och vatten. Vattenmolekylerna oxideras till syre som avges till luften, medan vätet reagerar med koldioxiden och bildar kolhydrater. Dessa bildar i sin tur stärkelse som växten lagrar som näring. Det vatten som även bildas i processen tar sina syreatomer från koldioxiden.
Det är klorofyllen, det gröna färgämne som finns i växter, som absorberar solljusets energi och gör det möjligt att driva fotosyntesen.

Likheter och skillnader förnyelsebar och fossilt bränsle 

En likhet mellan fossila och biobränslen är att båda släpper ut koldioxid men skillnaden är att fossila bränslen släpper ut koldioxid som har lagrats i flera miljontals år och biobränslen släpper ut koldioxid som har lagrats ett eller fler år. En annan likhet är att 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar